Hvad kan du gøre for at mindske dit klimaaftryk?

De menneskeskabte klimaforandringer er et resultat af, at vi mennesker bruger flere ressourcer, end planeten kan producere, og sender mere CO2 ud i atmosfæren, end planeten kan optage. Hvis alle mennesker i verden levede som en gennemsnitsdansker, skulle der mindst tre jordkloder til for at forsyne os. Hvis du ønsker at belaste klimaet mindre, kan du overveje at gøre noget af følgende: 

0 4
Tag cyklen eller offentlig transport
Tag cyklen eller offentlig transport

Biler udleder store mængder CO2, og biobrændsel er ikke nødvendigvis et bæredygtigt alternativ. Benyt i stedet offentlig transport eller cykel i det omfang, du kan. Hvis du skal investere i en ny bil, kan du overveje en elbil. 

1 1
Begræns antallet af flyrejser
Begræns antallet af flyrejser

Fly udleder store mængder CO2. En rejse til New Zealand, tur-retur, udleder den samme mængde CO2 som elforbruget i et gennemsnitshus i cirka tre år. Og korte flyveture er også problematiske, da der skal bruges ekstra brændstof til start og landing.

1 3
Spis mindre kød
Spis mindre kød

Kød er en af de mest ressourcekrævende fødevarer at producere. En almindelig, kødbaseret diæt påvirker klimaet lige så meget som et helt års almindeligt/moderat forbrug af en mindre personbil. 

1 2
Spis færre mælkeprodukter
Spis færre mælkeprodukter

Mælkeprodukter er ressourcekrævende at producere, fordi køer kræver store mængder foder for at producere mælk. Samtidig udleder kvæg både store mængder CH4 (Metangas) og CO2. Mælkeprodukter udgør den fødevaregruppe, der, næst efter kød, belaster klimaet mest.

0 1
Køb lokal mad i sæson, helst økologisk
Køb lokal mad i sæson, helst økologisk

Lokalt produceret mad, der ikke er produceret i drivhus, udleder generelt mindre CO2 end varer, der er produceret i udlandet og transporteret til Danmark med fly. Økologiske varer er ikke nødvendigvis bedre for klimaet på kort sigt, men de er mere bæredygtige og miljøvenlige på den lange bane. Se også frugt og grønt sæson listen her

0 2
Spar på dit strøm- og varmeforbrug
Spar på dit strøm- og varmeforbrug

Størstedelen af den el og varme, der produceres, resulterer i udledning af store mængder kulstof. Man kan skifte til energi produceret af genanvendelige ressourcer, såsom vand eller vind, og som forbruger kan man være med til at efterspørge mere vedvarende energi. Indtil al energi stammer fra genanvendelige ressourcer, er den mest effektive måde at reducere sin klimapåvirkning på dog at reducere sit personlige forbrug.

0 1
Genbrug og sortér affald
Genbrug og sortér affald

Genbrug mindsker forbruget og dermed produktionen. Bortskaffelse af affald kan være en belastning for klimaet, da affaldsafbrænding udleder giftige klimagasser. Det er især et problem i udviklingslande, hvor røgen sjældent bliver renset. Affaldssortering har til formål at sikre, at affaldet håndteres på den mest korrekte måde, og at det, der kan genbruges, bliver genbrugt. 

1 0
Køb FSC-certificeret træ og træprodukter
Køb FSC-certificeret træ og træprodukter

FSC-mærket er din garanti for, at det træ, du køber, stammer fra bæredygtig skovdrift. Undgå at købe eksotisk træ fra gamle skove, herunder træsorterne iroko, mahogni, abachi og teaktræ. Du kan læse mere om FSC her.

0 2
Sig nej tak til reklamer
Sig nej tak til reklamer

Produktionen af tryksager kræver energi og papir, der kun sjældent stammer fra bæredygtigt FSC-certificeret træ. Begræns dit forbrug af papir og tryksager. En godt sted at starte er at sige ’nej tak til reklamer.’

Måske noget for dig


#BrugMindrePlastik
#BrugMindrePlastik

Tag løftet om, at du vil bruge mindre plastik og få samtidig 7 simple råd til hvordan du gør det i din hverdag

Mindre plast

Rejs smart
Rejs smart

Reducer CO2 mens du rejser

Reducér CO2

Sådan får du en mere bæredygtig have
Sådan får du en mere bæredygtig have

Komposter alt dit haveaffald, vand med regnvand og lad være med at bruge spagnum, vækstler og kunstgødning

Reducér CO2