PFAS: Gode råd til at undgå fluorstoffer

Vil du undgå PFAS, også kaldet fluorstoffer, i alt fra regntøj, stegepander og ansigtscremer?

PFAS er i mange produkter i din hverdag. Du kan støde på fluorstofferne i regntøj, skitøj, flyverdragter, børnevanter, all weather-tøj, fodtøj, møbler, tæpper, lak, voks, cykelolie, maling, stegepander, cremer og tandtråd.

Vil du gerne undgå fluorstoffer i dine produkter? Følg disse gode råd.

Se den originale liste her

2 0
Vælg udendørstøj og sko uden PFAS
Vælg udendørstøj og sko uden PFAS

Udendørstøj og sko, som fx flyvedragter, skaljakker, skitøj, luffer og vinterstøvler, kan indeholde PFAS. Jakker og støvler med membran kan også indeholde fluorstoffer, f.eks. Gore-Tex, som har PTFE. Vælg udendørstøj og sko, som er mærket "fri for fluorstoffer" eller "PFC-fri", og spørg i butikken efter fluorfri alternativer.

0 2
Undgå PFAS i imprægnering
Undgå PFAS i imprægnering

Imprægneringsmidler kan også indeholde PFAS. Gå efter imprægnering uden PFAS, hvis du vil imprægnere udendørstøj, sofa eller støvler. Du kan i stedet for bruge midler, der er baseret på en blanding af voks og paraffin. Brug også gerne pumpe frem for spray, og imprægnér altid udendørs. Hvis du bruger en imprægneringsspray, kan du risikere at indånde fluorstofferne.

1 0
Gør ofte rent
Gør ofte rent

Når du fjerner støv, bliver hjemmet ikke bare renere at se på – det bliver også sundere at være i. Rengøringen er vigtig, fordi kemikalier ophober sig i støvet. Vær opmærksom på, at det ikke er nok at støvsuge – der skal også tørres støv af en gang om ugen. Har du små børn, der kravler rundt på gulvet, er det ekstra vigtigt at være opmærksom på.

Tjek kosmetik for kemi med Kemiluppen
Tjek kosmetik for kemi med Kemiluppen

Kemiluppen er en app fra Forbrugerrådet Tænk. Den hjælper dig, hvis du vil undgå problematiske stoffer i kosmetik og personlige plejeprodukter. Brug Kemiluppen til at tjekke dine kosmetik- og plejeprodukter. Dit produkt får den laveste bedømmelse i appen, hvis det indeholder fluorstoffer.

1 1
Brug skivoks, bilvoks og cykelolie uden fluorstoffer
Brug skivoks, bilvoks og cykelolie uden fluorstoffer

Skismøring kan også indeholde uønskede fluorstoffer. Skisportsområder har fået målt høje niveauer af fluorstoffer i naturen. Du kan finde voks uden fluorforbindelser. Husk derfor at spørge efter det i butikken. Det samme gælder voks til biler. Cykelolie og -spray kan også indeholde fluorstoffer. Spørg efter udgaver uden fluorstoffer.

0 1
Vælg maling uden PFAS
Vælg maling uden PFAS

Træbeskyttelse og maling kan indeholde fluorstoffer, der er med til at gøre overfladen vandafvisende. Visse produkter markedsføres med, at de indeholder teflon, som er fluorstoffet PTFE. Undgå maling og træbeskyttelse, der reklamerer med dette. Vælg gerne maling, der er mærket med miljømærkerne Svanen eller Blomsten. Her stilles en række krav til, at der ikke må bruges fluorstoffer.

1 0
Svanemærkede møbler og tøj er uden PFAS
Svanemærkede møbler og tøj er uden PFAS

Møbler og tekstiler med Svanemærket må ikke indeholde fluorstoffer. Svanemærkede møbler er ofte svære at finde. Men det kan lade sig gøre.

0 1
Undgå tandtråd med PTFE
Undgå tandtråd med PTFE

Din tandtråd kan indeholde fluorstoffet PTFE, eller bedre kendt som teflon. Stoffet PTFE gør for eksempel lettere for tandtråden at glide mellem tænderne. Du kan tit se på indpakningen, om tandtråden indeholder PTFE. Men vær opmærksom på, at virksomheden ikke er forpligtiget til at oplyse, om produktet indeholder PTFE. Spørg din forhandler.

1 0
Vælg en stegepande uden PFAS
Vælg en stegepande uden PFAS

Stegepander, der er non-stick behandlet, kan indeholde fluorstoffer. Fluorstofferne kan frigives, hvis panden bliver overophedet. Kig efter ”PFC-fri”, ”uden fluorstoffer eller ”PFAS-fri”, hvis du vil undgå fluorstoffer. Vær opmærksom på, at udtryk som PFOA- og PFOS-fri ikke er en garanti for, at der ikke er brugt andre fluorstoffer. Er panden mærket med ”PTFE” eller ”teflon”, så indeholder den fluorstoffer.

Måske noget for dig


Trin til mindre kemi i din hverdag
Trin til mindre kemi i din hverdag

Vores bedste bud til mindre kemi i hverdagen

Mindre kemi

Sådan får du en mere bæredygtig have
Sådan får du en mere bæredygtig have

Komposter alt dit haveaffald, vand med regnvand og lad være med at bruge spagnum, vækstler og kunstgødning

Reducér CO2