Palmeolie: Vær opmærksom på disse 10 madvarer

 Palmeolie bliver blandt andet produceret i områder med regnskov, som bliver fældet for at gøre plads til palmeplantagerne. Det skader klimaet og plante- og dyreliv i de områder, hvor produktionen foregår.

Palmeolie findes i rigtig mange forskellige slags madvarer. Palmeolie kan derfor være svært at slippe helt af med i din mad.

Palmeolie kan du dog ofte finde i bestemte typer produkter. Dem skal du være ekstra opmærksom på at fravælge, hvis du vil skære ned på dit forbrug af mad med palmeolie.

1 0
Skær ned på palmeolie
Skær ned på palmeolie

Palmeolie optræder ikke altid som palmeolie, når du læser ingredienslisten på dine varer i supermarkedet. Her kan du se nogle af de mest almindelige betegnelser for palmeolie:

Palmeolie Vegetabilsk olie (palme) Vegetabilsk fedt (palme) Palmekerneolie Palmefrugtolie

Pizzatopping

Revet pizzatopping er ikke ost, selv om det står ved siden af osten i supermarkederne. Ofte er mælkefedtet i pizzatopping nemlig erstattet af palmeolie.

Pizzadej og frysepizzaer

Forarbejdede madvarer som pizzadej og frysepizza indeholder ofte meget palmeolie for at forbedre konsistensen.

Kopnudler

En stor del af kop- og instantnudlers samlede vægt, er ofte palmeolie.

0 1
Lev egne instant nudler
Lev egne instant nudler

Der findes hav af opskrifter på hjemmelavet nudler. Ingredienser skal blot snittes ret fint, så grønsager bliver blødere når man hælder kogevand over.

Margarine

Rigtig mange margarine-produkter indeholder store mængder planteolier. Ofte er de baseret på palmeolie, men der findes også margarine uden palmeolie.

Færdigretter

Også andre færdigproducerede retter du kan købe i supermarkederne - som for eksempel supper og gryderetter – kan indeholde meget palmeolie. Det gælder også for frostvarer.

Chokolade og nøddecreme

Noget chokolade - især billige varianter - indeholder palmeolie for at forhindre, at den smelter hurtigt. Det samme gælder mange nøddecreme-produkter, da palmeolie kan gøre konsistensen glat og cremet. 

Småkager og kiks

Færdigpakket bagværk som kiks, småkager, kokostoppe og lignende, indeholder ofte palmeolie for at forbedre konsistensen. Vær også opmærksom på produkter, hvor kiks kun er en del af produktet - for eksempel vaflen i færdigpakkede vaffelis.

Færdigpakket brød

Palmeolie bruges sommetider som fedtstof i brød, fordi palmeolie er et billigt alternativ til andre fedtstoffer. Vælg brød uden palmeolie, eller bag dit eget brød.

Lakridskonfekt

Der er ofte vegetabilsk olie – som palmeolie og kokosolie – i lakridskonfekt.

Vegansk ost

Palmeolie bruges i nogle typer vegansk ost som erstatning for mælkefedt og for at give en konsistens, der minder om mælkebaseret ost.

Måske noget for dig


God kop
God kop

En kop kaffe med en god samvitighed.

Mindre plast Zero Waste

Så meget CO2 udleder din mad
Så meget CO2 udleder din mad

Mindsk CO2 mens du spiser og drikker

Reducér CO2 Grøn mad

Vælg dansk frugt og grøntsager i sæson
Vælg dansk frugt og grøntsager i sæson

Dansk frugt og grønt i sæson er friskere og ofte billigere. Dansk frugt og grønt indeholder færre sprøjtemidler. Find dansk frugt og grønt i sæson her.

Lokalt Grøn mad