Så meget CO2 udleder din mad
Der findes mange forskellige lister vedr. vores madvarer og CO2 udledning. Vi har baseret vores liste på Concito, men grupperet listen efter måltider.
Man kan helt klart gøre den største forskel på toppen af listen: hovedret og morgenmad. Ændringer i vores grønne vaner har ikke den store effekt, men undlad frugt og grønt der bliver fløjet ind ude af sæson og spis i stedet lokalt frugt og grønt, der er i sæson. Spis derfor de lokale frugt og grønt i sæson.
Mængden af CO2 måles i kg per kg vare. Målt på genstande udleder et glas vin ca. lige så meget CO2 som en enkelt øl.
Morgenmad
Havregryn | Yoghurt | Æg | Ost 31% |
0,8
|
1,3
|
2,0
|
9,6
|
Letmælk | Margarine | Flødeost | Smør |
1,0
|
1,6
|
6,6
|
10,6
|
Fisk & kød
Muslinger | Torsk, filet | Grisekød | Oksekød |
0,1
|
2,8
|
4,6
|
13,9
|
Sild, filet | Kylling | Rejer, frosne | Lammekød |
1,3
|
3,2
|
10,5
|
21,4
|
Tilbehør
Kartofler | Brød | Pasta | Ris |
0,2
|
0,4
|
1,2
|
3,0
|
Drikkevarer
Kaffe | Øl | Appelsinjuice | Vin |
0,3
|
1,0
|
1,3
|
2,4
|
Sødt
Chokolade mørk | Sukker | Slik | Chokolade lys |
0,9
|
1,0
|
1,2
|
2,7
|
Frugt & grønt
Æbler (danske) | Hvidkål, rødkål | Bananer | Appelsiner |
0,1
|
0,3
|
0,5
|
0,6
|
Gulerod | Æbler (import) | Tomat og agurk (import) | Tomat og agurk (danske) |
0,2
|
0,4
|
0,6
|
0,8
|
Måske noget for dig


Vælg dansk frugt og grøntsager i sæson
Dansk frugt og grønt i sæson er friskere og ofte billigere. Dansk frugt og grønt indeholder færre sprøjtemidler. Find dansk frugt og grønt i sæson her.
Lokalt Grøn mad